Arkitekten berättar

Att planera en fastighet är ingen enkel process. Orrholmsstrandsprojektet har tagit 6-7 år från det att de första idéerna låg på bordet till projektets slut. Bakom byggnaden står Dan Anders Persson från Mondo Arkitekter.

– Det fanns en tidig ambition från beställaren att skapa ett läge för bostäder där man har utsikt åt alla väderstreck. En av de mest grundläggande sakerna var att hitta en byggnadsform som tar tillvara på det för så många som möjligt.

Huset har omformats under projektets gång, då det som endast skulle vara bostadsrätter dessutom innehåller ett vårdboende. Utmaningen blev därför att separera de två delarna på ett smidigt sätt utan att förändra allt för mycket i byggnadens utformning och samtidigt följa den framtagna detaljplanen.

– Brf-delen är egentligen så som vi tänkte från början. Utsikten i alla väderstreck är det som har styrt byggnadens form och hur vi har planerat lägenheterna med öppen planlösning och stor inglasad balkong. Att det ligger ett vårdboende i de första våningarna har därför inte påverkat särskilt mycket. Utöver detta har vi haft ett stort fokus på att skapa öppna och gemensamma ytor, platser där man kan umgås, njuta av en kopp kaffe och ta det lugnt. Därför finns bland annat en gemensam lokal högst upp med bastu, kök och relax, samt en takterrass med växthus på taket till vårdboendet.

Brf Orrholmsstrand är den högsta byggnaden på Orrholmen och sticker därför, vid första ögonkastet, ut från mängden. Men fastighetens fasad bidrar också till en både exklusiv och unik känsla.

– Orrholmen kallades tidigare ”Den vita staden”, då området mestadels bestod av vita byggnader, men vi valde en annan väg. Vårdboendedelen är i rödbrunt tegel, medan byggnaden med bostadsrätterna har en metallfasad i olika nyanser som skiftar färg beroende på väder och ljusförhållande. Materialet och höjden på byggnaden bidrar till att den sticker ut från resterande byggnader i närområdet.